OPG Mareljić

menu

O butternut tikvi

O butternut tikvi

Muškatna (butternut) tikva izvanredne je kvalitete, okusa i specifičnog mirisa.U zapadnim zemljama je vrlo tražena i cijenjena. Najviše se konzumira u SAD-u, Kanadi, Njemačkoj, Nizozemskoj,Engleskoj. Muškatna tikva se pokazala najbolja za pite i kolače. Meso je debelo, sočno, slatko, fine konzistencije i tamno narančasto. Vrlo je bogata vitaminima i mineralima (sadrži čak 3,5 puta više vitamina A od mrkve). Zbog toga je vrlo kvalitetna i zdrava namirnica. Osim nutricionističkih ima također veliku ljekovitu vrijednost! Tikva sadrži velike količine pektina koji veže otrove iz probavnih organa i tako čisti organizam te olakšava izbacivanje mokraće, što pospješuje rad bubrega, srca i krvnih žila. Odlična je hrana i lijek za bolesnike s bubrežnim i žučnim kamencima, kroničnim hepatitisom, cirozom jetre, smetnje u radu srca, smetnje u izlučivanju otpadnih tvari. Može se koristiti za juhe, kuhana, pečena, na roštilju, u obliku pudinga, kao desert i dr.

Priprema butternut tikve

Butternut tikva je voće koje se može pripremati na žaru, pržiti, pasirati za juhe, ili pire, koristiti u složencima, umacima , namazima,
za slatka jela, pite, odlična je i pripremljena na pari, kuhana ili pečena. Priprema se tako da joj se ukloni kora, peteljka i sjemenke, koje se inače ne koriste. Sjemenke su jestive, bilo sirove ili pečene, a koža je također jestiva jer omekša nakon što se termički obradi.

Bundeve su osjetljive na niske temperature i na mraz. Optimalna temperatura za nicanje je od 22 - 24 °C i tada niknu za 3 - 4 dana. Na temperaturi od 12 °C zaustavlja se rast. Za vrijeme  ljetnih suša dobro bi bilo navodnjavati. Bundevama odgovaraju rahla, humusna, pješčano-ilovasta tla. Slabo uspjevaju na izrazito vlažnim tlima. Optimalna reakcija tla je neutralna do blago alkalna (pH 6,5 do 7,5). Ima velike zahtjeve u pogledu topline, vlage, svjetlosti i hranjiva. Odgovaraju joj ravničarski i topli krajevi i tlo gnojeno stajnjakom (poboljšava rastresitost i propustljivost zemljišta).

Što se tiče plodoreda ne smije se saditi nakon biljaka iz porodice tikvenjača i ne smiju se uzgajati na istoj površini 4 godine. 

Uzgoj butternut tikve

Preporuka za gnojidbu je 400 - 500 kg/ha 7:20:30 NPK ( idealno bi bilo napraviti analizu tla da odredimo točnu količinu hranjiva) te obaviti folijarnu ili irigacijsku "kap na kap" prihranu po potrebi i/ili 25-40 t/ha stajskog gnojiva.

Od njege usjeva potrebno je obaviti dobru i blagovremenu predsjetvenu pripremu tla. Tokom vegetacije dva puta se obrađuje sa međurednim kultivatorom. Protiv korova je najbolja proizvodnja tikve na malču od crne polietilenske folije (ukoliko imamo navodnjavanje) ili bijelu foliju (ukoliko nemamo navodnjavanje da ne bi došlo do spaljivanja vježbi) ali tada se ručno okopava prostor između folija. Nakon što se tikva razraste u potpunosti zatvara zemljište te ne dozvoljava ponovno nicanje korova. Takva proizvodnja gotovo je identična ekološkoj te bi kao takva omogućila eko proizvođačima ostvarenje puno većih prihoda.

Tikve se siju sijačicom za kukuruz svaki drugi red tj između redova 140 cm, a u redu 50-58 cm. Vrijeme sjetve u drugoj polovici travnja kada smo sigurni da neće biti mraza.

Po potrebi izvršiti tretiranje protiv pepelnice i plamenjače (ukoliko se ne pridržavamo plodoreda može doći do pojave ovih bolesti inače nema problema.)

Berba se obavlja krajem srpnja prvi puta, ponovo krajem kolovoza te početkom listopada. Prema našim dosadašnjim iskustvima tikva se može vrlo uspješno uzgajati u svim dijelovima RH. Tikva se u dobrim uvjetima može čuvati i do 9 mjeseci.

Fotografije

Facebook Twitter Google plus
share
keyboard_backspace search print QR arrow_upward